ÇOMÜ tanıtım filminin izlenmesiyle başlayan çevrimiçi etkinliğe ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ünver, Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü ve Ebelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayten Dinç’in yanı sıra çok sayıda ulusal ve uluslararası ebelik öğrencisi katıldı.
Ebelik mesleğinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi amacıyla yapılan bilimsel düşüncelerin paylaşıldığı kongrede açılış konuşmasını yapan Kongre Başkanı Bircan Özcan ebelik mesleğine dair bilgilendirmelerde bulundu ve Türkiye de 57 bin ebenin her gün aynı özveri ile annelerin ve yenidoğanların sağlığı için çalıştığını, her yıl 1 milyon 200 binden fazla bebeğin dünyaya gelmelerinde yardımcı olduklarını, zorlu bir dönem olan bugünlerde güçlü ebelere olan gereksinimin daha da arttığını ifade etti.
Doç. Dr. Ayten Dinç konuşmasında; “kongremizin temasını “Ebeler: Geleceğe yön verir” olarak belirledik. Ebeler ailelerin hayatlarında büyük farklar yaratabilmektedir. Ebeler doğum hizmetleri ile filyasyon hizmetlerinde özverili çalışmalarıyla vazgeçilmez roller üstlenmişlerdir” diyerek ebelik mesleğinde güncel ve bilimsel yaklaşımları aktardı.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ünver, Ebeler Gününü kutlayarak başladığı konuşmasında şunları aktardı:
“Ebeler hayatta karşılaştığımız ilk bilim temelli meslek gurubudur. “Hayat nasıl sağlıkla başlarsa, öyle gider” ve bu bağlamda ebelik çok önemli ve değerlidir. Beşikten mezara kadar ilim tahsil edilmelidir fikriyle hayat boyu öğrenmenin en sürekli yapılacağı yerler bilimsel kongrelerdir. Okuyan ya da mezun olmuş öğrencilerimiz ve akademisyenlerimizle birlikte bir araya gelerek bilim adına paylaşımlar yatığımız akademik çalışmaları çok önemsiyoruz. Bu bağlamda uzun süredir bu kongre için çalışan, kongreye emek veren herkese teşekkür ediyorum.”
ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, kongrede yaptığı konuşmada “Çanakkale ve üniversitemiz bilimsel toplantıların yapılacağı en güzel yerlerden birisi. Ancak Covid-19 Pandemisi nedeniyle dijitalde bir araya geldik. Buna rağmen oldukça yoğun bir katılımcı olduğunu görüyorum. Bilimsel çalışmaların paylaşılacağı bu kongrenin başarılı geçmesini temenni ediyorum” dedi.
Kongrede; Ebelik ve Kanıta Dayalı Tıp, Ebelik, Eğitim ve Kalite, Anne Dostu Hastane Uygulama ve Yaklaşımları, Suda Doğum, Ebelikte Eğitim ve Yenilikçi Yaklaşımlar, Ülkemizde Serbest Ebelik başlıklı 6 oturum ve Ebe Yönetimli Doğum Üniteleri Ülkemizde Nasıl Uygulanabilir, Ülkemizde Toplum Temelli Ebelik Uygulamaları Vizyonu, Kök Hücre Bağışının Önemi, Doğum Yolculuğunda Enerji Beden Farkındalığı başlıklı 4 konferans yer aldı. Ayrıca kongrede bilimsel araştırmalara katkı yapan, bilimsel kurul üyelerinin de katkıları ile 97 sözel, 50 poster bildiri sunumlarına yer verildi.
2 gün süren kongre, konuşmalar ve soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.